Önce malzemeler :)
- 1 yemek kaşığı kuru maya ( Yaş maya kullanmanızı tavsiye ederim)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 kg un
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- Çörek otu ve susam
- 3 adet patates
- 1 adet soğan
Harcı için;
- 3 adet patatesi bir tencerede haşlıyoruz.
- Bir tavada 1 adet soğanı kavuruyoruz. Haşladığımız patatesleri küçük dilimler haline getirip ikisini birlikte kavuruyoruz
- İstediğiniz gibi baharatlandırabilirsiniz.
Püf noktası;
- Yumutanın sarısını üzerine direk sürmek yerine 1 tatlı kaşığı nescafe ile karıştırabilirsiniz
- Kahvenin erimesi için yumurtalı karışımı biraz bekletin hiçbir pütür kalmadığında sürebilirsiniz
- Hem yumurta kokusunu önleyecek hem de daha kızarık olmasını sağlayacaktır
Tarif ;
- Mayayı kabımıza alıyoruz içine şekeri ilave edip, sütü tencerede ılıyana kadar ısıtıp mayanın üzerine ilave ediyoruz. Maya eriyene kadar karıştırıyoruz.
- Maya iyice eridikten sonra bir yumurtanın tamamını, diğer yumurtanın beyazını koyup sarısını ayırıyoruz. ( daha sonra açmaların üzerine sürmek için)
- Sıvı yağı da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Tuzu da ilave edebiliriz.
- Unu içine yavaş yavaş ekliyoruz ele fazla yapışmayan bir hamur elde edeceğiz. 2 kilo unun tamamını bir anda kullanmıyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde edince eklemeyi kesebilirsiniz.
- Hamuru mayalanmaya bırakıyoruz. Yazın bu süre 20 dk iken kışın 50 dk mayalanmaya bırakabilirsiniz.
- Mayalanan hamurumuzu ceviz büyüklüğünde bezeler haline getirip un serptiğimiz bir alana bırakabiliriz. bezeleri ikişerli olarak yapmanız gerekiyor.
- Daha sonra bezeleri sıvı yağ ile olabildiğince enlemesine açalım hazırladığımız harçtan içine koyup rulo şeklinde saralım. diğer eşini de aynı şekilde yaptıktan sonra ikisini birbirine dolayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim
- Yumurtanın sarısını sürüp, çörek otu ve susamı serpip 200 dereceye ayarladığımız fırına koyalım. İstediğiniz kızarıklığı elde ettikten sonra çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun. :)
gerçekten enfes bir tarif yaptım güzel oldu emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Beğenmenize sevindim :)
SilYorum Gönder