Çok eski bir tarif...Ben annemden öğrendim, annemde annesinden...Ben de kendime göre uyarladım ve sizlerin beğenisine sunuyorum. Isırdığınızda sizi eskilere alıp götürecek bundan eminim. Ben cevizli yaptım ama siz patatesli,soğanlı, peynirli , kıymalı... İstediğiniz her türlü harçta bu tarifi uyarlayabilirsiniz.
- 5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı kuru maya ( 1 paket yaş maya da kullanabilirsiniz.)
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yumurta (yumurtanın beyazını kullanıp,sarısını dışına sürmek için kullanıyoruz.)
- Su
- Susam ve çörek otu
- 2,5 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Maydanoz ve dereotu
- Kimyon
- Karabiber
- Toz biber
- Tuz
- Mayayı bir kaba alıyoruz. İçine şekeri tuzu katıp 1 su bardağı ılık suyu döküyoruz. İyice karıştırıp üzerine unu azar azar ekliyoruz. Bir yandan ılık suyu eklemeye devam edin.
- Amacımız ele hafif yapışan bi hamur elde etmek.
- Kaptan hamuru alıp un serptiğimiz tezgaha alıp iyice yoğuruyoruz. Daha sonra kaba alıp dinlenmeye ve mayalanmaya bırakıyoruz.
- Mayalanma süresi 40 dk kadar.
- Hamurumuz mayalana kadar harcın yapımına geçiyoruz.
- Soğanı doğrayıp tereyağ ve sıvı yağ döküp kavuruyoruz. Ardından cevizleri döküp yağı çıkana kadar kavurun. Salçayı baharatları ekleyin ve son olarak yeşillikleri ekleyip ocaktan indirip soğumaya bırakabilirsiniz.
Fırınımızı 200 derecede ısıtalım.
- En alttaki fotoğraflara bakarak çöreği yapabilirsiniz.
- Mayalanan hamurumuzun biraz havasını indirip elimizi yağlayıp hamurdan tenis topu büyüklüğünde bir parça koparıp, hamurumuzu yuvarlak şekilde elimizde tepsinin boyu kada büyütüyoruz. Fotoğraflarda sıra sıra hangi işlemlerden geçeceğini gösterdim. Üzerine harçtan ekleyip yayıyoruz. Daha sonra tekrar hamurumuzdan parça koparıyoruz, bu sefer ki ilk parça kadar açılmayacak. Daha küçük olacak. Bunun sebebi daha sonra çöreğimizi bohça haline getirebilmemiz için alttaki parçanın büyük ve kalın
- olması gerekiyor.
- Bu işlemleri harç ve hamur bitene kadar uyguluyoruz.
- En son alttaki parçayı hepsinin üstüne bohça gibi kapatıp elimizle tepsinin boyu kadar açıyoruz.
- Bu şekilde dinlenmeye bırakalım.
- Yumurtayı kahveyle karıştırıp hamurumuzun üstüne sürelim.
- Çörek otu ve susam ekleyip fırına verelim.
- Çöreğimiz piştikten sonra daha kolay kesilmesi için bıçakla
önceden hafifçe keselim. Bıçağı tepsiye kadar indirmeyin.
- Üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 40 dk pişmeye bırakalım.
- AFİYET OLSUN
Yorum Gönder